Aktualności

Oto przepisy Marcjanny, o które prosiliście.

CIASTO DAKTYLOWE

Składniki (pisze mniej więcej bo ja to wszystko na oko):

-30 dag kaszy mann
-30 dag mąki zwykłej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
-7 łyżek czubatych cukru brązowego dry demerara
-3 łyżeczki cukru waniliowego
-półtora kostki masła
-40 dag suszonych daktyli
-półtora garści orzechów włoskich
-3 łyżki miodu
-łyżeczka czubata cynamonu
-szczypta chili 
-trochę soku z cytryny (wedle uznania)

Wykonanie:

1. Mieszam kasze, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy z roztopionym masłem
2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam połowe tej masy co przygotowałam
3. Daktyle drobno kroje i gotuje w szklance wody przez ok.5 minut stale mieszając, dodaje miód, chili, orzechy włoskie, cynamon i sok z cytryny. jeszcze chwilkę to gotuje 
4. Gotową masę daktylową kładę na cieście na blasze i przykrywam kolejną warstwą
5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około godzinę

GULAB JAMUN

Składniki (też na oko):

ciasto:
-200 g. mleka w proszku
-szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki mąki
-100 ml śmietany 18%
- dużo oleju

syrop:
-3 szklanki wody 
-pół szklanki cukru
-ziarna kardamonu (wedle uznania ja dałam z 10)
-wiórki kokosowe

Przygotowanie:
1. Mieszam mleko z mąką i śmietaną (jeśli za gęste ciasto dodaje śmietany/ za rzadkie mąki)
2. Lepie kulki o średnicy mniej więcej 2 cm
3. Smarze kulki na głębokim tłuszczu, gotowe układam na ręcznikach papierowych do wystygnięcia
4. Do zagotowanej wody wsypuje cukier i kardamon. gotuje przez chwile
5. Zalewam kulki i zostawiam do nasiąknięcia
6. Przed podaniem posypuje wiórkiem kokosowym